A homoktövis (Hippophae rhamnoides) az egyik legtáplálóbb és vitaminokban leggazdagabb gyümölcs/gyógynövény a növényvilágban. A homoktövis bogyó és levél közel 250 biológiailag aktív komponenst és értékes fitotápanyagot tartalmaz.
A homoktövis szuperélelmiszer hatóanyagai:
-
C-vitamin kiemelkedő természetes forrás
- E vitamin (tokoferolok), A-provitamin (alfa-, béta-karotin, karotinoidok- likopin, kriptoxantin, zeaxantin), P vitamin , F vitamin, K vitamin, D vitamin
- B1(tiamin), B2(riboflavin),B3(nikotinsav), B6(pyridoxin), B9(folsav), B12(kobalamin) vitaminok
- Omega 7, omega 3, 6, 9. zsírsavak
- magnézium, cink, réz, szelén, mangán, kálium, kálcium, vas, foszfor, nikkel, bór és számos ásványi anyag, nyomelem
- antioxidánsok, flavin, bioflavonoidok,kumarinok, tokotrienolok, fitoszterolok, aminosavak, fenolok, terpének, szerotonin
- lutein, katechinek, procianidinek, ciklitol, foszfolipidek, tanninok, pektin, aminósavak, alkaloidok, fitoncid anyagok, kumarin
- cukrok: galaktóz, fruktóz, xilóz, szerves savak: folsav, maleinsav, oxálsav, almasav, borkősav, fenolsavak, citromsav.
Vitamin, ásványi anyag, nyomelem összetevők a homoktövisben, és ezen komponensek élettani hatásai:
Kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal (2000-2500 mg / 1000 g) és E-vitamin, karotinoid tartalommal rendelkezik. A homoktövis C-vitamin tartalma 10-szerese a citroménak. A C-vitamin, melyet egyesek csodaszernek is neveznek, a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns, amely megköti a szabad gyököket.A homoktövis 10-szer több béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa: 30 – 40 mg/100 g. Továbbá fehérjében, aminosavakban, szénhidrátokban és 42 különböző lipidben is gazdag. Tartalmaz még szerotonint, mely, mint ingerületátvivő anyag az érzelmek szabályozásában kap fontos szerepet.
Szinte valamennyi betegség leküzdésében szerepe lehet, védi az ereket, a szívet, segíti a vörösvértest képződést, erősíti az immunrendszert és segítheti megelőzni a daganatos betegségeket. A homoktövis 14 féle vitamint tartalmaz, gazdag A-vitaminban, B1-, B2-, B3-, B6-, B9-vitaminokban, K-vitaminban és P-, PP-vitaminban (flavonglikozid-származékok). A-vitamin a szem megfelelő működésénél, a csontnövekedésben, a hámszövetek, a bőr és nyálkahártya felépítésében játszik jelentős szerepet.
A B-vitaminok felelnek a sejtek energiatermeléséért és a zsírok, fehérjék anyagcseréjéért, különösen idős korban fontos a megfelelő mennyiség bevitele. B12 vitamint is tartalmaz, ami az anyagcsere folyamatok fontos szereplője, leépíti az egyes zsírsavakat és vérképző szerepe is van. A homoktövisben található E-vitamin (tokoferol) mindenekelőtt sejtmembrán-védő tulajdonsággal rendelkezik, mert felfogja a reaktív oxigén-fajtákat (antioxidáns). A szervezetben kiemelkedő védelmet nyújt a bőr idő előtti öregedésével szemben. Gondoskodik a kötőszövet rugalmasságáról, a sima bőrről, és segíti a sejtmegújulást.E-vitamin tartalma magasabb a búzáénál vagy a kukoricáénál. A természetes E-vitamin 4-féle összetevőből áll, alfa, béta, delta és gamma tokoferolból, melyek közül a gamma típusú, melyet a mesterséges készítmények nem tartalmaznak, különösen fontos lehet a vörösvértestek képzésében,a gyulladások és a rák megelőzésében, gyógyításában. A test számára különösen fontos a K-vitamin is, a kutatások szerint óriási szerepe van az érrendszeri és lágyszöveti meszesedés és ezáltal a csontritkulás megelőzésében. A homoktövis értékes szerves savakat, almasavat és borostyánkősavat, 18 féle aminosavat (cisztein, lecitin, fenilalanin), 11 féle makro- és mikroelemeket (Na, P, Fe, Mn, B, Ca, Al, Si, Mg, Zn, Ti), valamint 22 féle zsírsavat tartalmaz. 36 féle bioflavonoidjai közül a quercetin, myrcetin izoramnetin és kempferol jelentősek, melyek erős gyulladásgátló hatóanyagok, de a homoktövis többi összetevőjével felerősítik egymás hatását (allergia, szívpanaszok, gyulladásos izületek, daganatok, prosztata)
A homoktövis olajnak magas a flavonoid tartalma, ezért a legújabb kutatások szerint kiemelkedőek az élettani hatásai. Részt vesz a sejti folyamatok szabályozásában, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antibakteriális hatású. Magas polifenol tartalommal rendelkezik, mely a növény saját védelmi vegyületei, hasznosak a káros UV sugárzás és más kórokozókkal szemben, támogatva sejtjeink, szerveink működését. A homoktövis velő immunerősítő hatása a C-vitamin, flavonoid és lignán tartalmának köszönhető. Kutatócsoportok rámutattak arra, hogy a növényvilágban előforduló lignán (szekoizolaricirezinol-diglükozid) elsőrendű fontosságú a rákmegelőző terápiákban (Marczal, 2005). A homoktövis levél szintén értékes, mivel magas vitamin és nyomelem tartalma révén hatással bír az érelmeszesedés folyamatára, májvédő tulajdonságú, valamint antivirális, anti-mikróbás támogatást gyakorol szervezetünkre.
A homoktövis olaj egy kiemelkedő omega komplex, Omega-3 (alfa-linolénsav), Omega-6 (linolsav), Omega-7 zsírsavak(palmitoleinsav, vakcénsav, hexadekánsav), Omega-9 (olajsav), b-sitosterin (hatékony koleszterincsökkentő), cis-vaccénolaj-sav, fitoncid és nyomelem tartalma nagyon magas. Ezek fontos táplálkozás-fiziológiai és dietetikai értékkel rendelkező telítetlen zsírsavak. A homoktövis olaj aktiválja a szénhidrátok energia-anyagcseréjét, és ezáltal megteremti a sikeres fehérjeszintézis előfeltételeit. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a homoktövis olaj segíti a mikrokeringést, és egy egészséges, rugalmas szerkezetű bőrt eredményez. A homoktövis olaj magas béta-karotin tartalma természetes fényvédelmet ad, UV-szűrő tulajdonsággal rendelkezik, ezáltal csökkenti a fény hatására az érzékeny bőrön jelentkező bőrpírt, pigmentációs zavarokat.
A további értékes összetevők kombinációja regeneratív hatást biztosít. A C- és E-vitaminnal együttműködve serkenti a bőrben a kollagénképződést, és belsőleg használva bizonyos típusú napfényallergiák ellen is hatásos. Ezenfelül antioxidatív tulajdonságokkal rendelkezik, és gátolja az oxidációs folyamatok által kiváltott sejtelváltozásokat.
Hatóanyagok felsorolása:
5-hidroxitriptamin, almasav, aminosav, antociánok, A-provitamin, ásványi anyagok, ásványi só, aszkorbinsav, béta-karotin, borostyánkősav, citromsav, cserző anyagok, cukor, ecetsav, fehérje, flavin, flavoglikozid, flavonoid, galaktóz, glükóz, gyümölcssav, hamu, karotinoid, karotinok, likopin, linolénsav, linolsav, mannit, olaj, palmitinsav, pektin, ramnóz, szacharidok, szacharóz, szálak, szerotonin, sztearinsav, tanninok, tanninsav, telítetlen zsírsavak, tokoferol, vitamin, Vitamin B, Vitamin B1, Vitamin B12, Vitamin B2, Vitamin C, Vitamin E, Vitamin P, Vitamin F, víz, xantofil, zsír, zsírosolaj, kvercetinglikozida, xantofill, fizalin, peonin antocián, palmitoleinsav, alfa-linolénsav
Forrás:
– Dr Tihanyi/homoktövis
– Szakdolgozatok a homoktövisről
| homoktövis jótékony hatásai | homoktövis blogbejegyzések | homoktövis termékek |