A honlapon használt sütik (cookie) elfogadásával, kényelmesebbé teheti a böngészést.

A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.

 https://homoktovisvelo.hu/adatvedelmi-szabalyzat

Elfogadom
Termékek Menü

Homoktövis értékei

Homoktövis termés és mellette homoktövs őrlemény csomagolva

A homoktövis bogyó az egyik legtáplálóbb és vitaminokban leggazdagabb gyümölcs/gyógynövény a növényvilágban. 250 biológiailag aktív komponenst és értékes fitotápanyagokat tartalmaz.

Bioaktív hatóanyagok a homoktövisben:

– antioxidánsok, flavin, bioflavonoidok, tokoferolok, tokotrienolok, fitoszterolok, aminosavak, fenolok, terpének, folsav,

– C-vitamin, kiemelkedően magas aszkorbinsav tartalom jellemzi

– béta-karotin, lutein, karotenoidok, vitaminok B1, B2, B6, B9, B12 

–  magnézium, mangán, nátrium, kálium, kálcium, vas, foszfor, és számos ásványi anyag, nyomelem

–  E vitamin, A-provitamin, P vitamin , F vitamin, K vitamin, D vitamin

–  Omega 7, omega 3, 6, 9. zsírsavak

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, és hatóanyagok a homoktövis növényben:

Kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal (2000-2500 mg / 1000 g) és E-vitaminkarotinoid tartalommal rendelkezik. A homoktövis C-vitamin tartalma 10-szerese a citroménak. A C-vitamin, melyet egyesek csodaszernek is neveznek, a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns, amely megköti a szabad gyököket.

Szinte valamennyi betegség leküzdésében szerepe lehet, védi az ereket, a szívet, segíti a vörösvértest képződést, erősíti az immunrendszert és segítheti megelőzni a daganatos betegségeket. A homoktövis gazdag A-vitaminban, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-vitaminokban, K-vitaminban és P-, PP-vitaminban (flavonglikozid-származékok).

E-vitamin tartalma magasabb a búzáénál vagy a kukoricáénál. A természetes E-vitamin 4-féle összetevőből áll, alfa, béta, delta és gamma tokoferolból, melyek közül a gamma típusú, melyet a mesterséges készítmények nem tartalmaznak, különösen fontos lehet a gyulladások és a rák megelőzésében, gyógyításában. Az A-vitamin a szem jó működésénél, csontnövekedésben, a hámszövetek, a bőr és nyálkahártya felépítésében játszik jelentős szerepet. A B-vitaminok felelnek a sejtek energiatermeléséért és a zsírok, fehérjék anyagcseréjéért, különösen idős korban fontos a megfelelő mennyiség bevitele. B12 vitamint tartalmaz, ami az anyagcsere folyamatok fontos szereplője, leépíti az egyes zsírsavakat és vérképzőszerepe van.

A test számára különösen fontos a K-vitamin is, a kutatások szerint óriási szerepe van érrendszeri és lágyszöveti meszesedés és ezáltal a csontritkulás megelőzésében. A homoktövis értékes szerves savakat, almasavat és borostyánkősavat, aminosavakat (cisztein, lecitin, fenilalanin), makro- és mikroelemeket (Na, P, Fe, Mn, B, Ca, Al, Si, Mg, Zn, Ti), valamint zsírsavakat tartalmaz.

Bioflavonoidjai közül a quercitin, myrcetin izoramnetin és kempferol jelentősek, melyek erős gyulladásgátló hatóanyagok, de a homoktövis többi összetevőjével felerősítik egymás hatását (allergia, szívpanaszok, gyulladásos izületek, daganatok, prosztata)

A homoktövis 10-szer több béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa: 30 – 40 mg/100 g. Továbbá fehérjében, aminosavakban, szénhidrátokban is gazdag. Tartalmaz még szerotonint, mely, mint ingerületátvivő anyag az érzelmek szabályozásában kap fontos szerepet.

A homoktövis velő immunerősítő hatása a C-vitamin, flavonoid és lignán tartalmának köszönhető. Kutatócsoportok rámutattak arra, hogy a növényi világban előforduló lignán (szekoizolaricirezinol-diglükozid) elsőrendű fontosságú a rákmegelőző terápiában (Marczal, 2005).

A homoktövis olaj Omega-3 (alfa-linolénsav), Omega-6 (linolsav), Omega-7 (palmitolajsav), Omega-9 (olajsav), b-sitosterin (hatékony koleszterincsökkentő), cis-vaccénolaj-sav, fitoncid és nyomelem tartalma nagyon magas. Ezek fontos táplálkozás-fiziológiai és dietetikai értékkel rendelkező telítetlen zsírsavak.

Magas polifenol tartalommal rendelkezik, mely a növény saját védelmi vegyületei, hasznosak a káros UV sugárzás és más kórokozókkal szemben, támogatva sejtjeink, szerveink működését.

A homoktövis olajnak magas a flavonoid tartalma, ezért a legújabb kutatások szerint kiemelkedőek az élettani hatásai. Részt vesz a sejti folyamatok szabályozásában, erősti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, antioidáns és antibakteriális hatású.

A homoktövis olaj aktiválja a szénhidrátok energia-anyagcseréjét, és ezáltal megteremti a sikeres fehérjeszintézis előfeltételeit. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a homoktövis olaj segíti a mikrokeringést, és egy egészséges, rugalmas szerkezetű bőrt eredményez.

A homoktövis olaj magas béta-karotin tartalma természetes fényvédelmet ad, UV-szűrő tulajdonsággal rendelkezik, ezáltal csökkenti a fény hatására az érzékeny bőrön jelentkező bőrpírt, pigmentációs zavarokat.

A további értékes összetevők kombinációja regeneratív hatást biztosít. A C- és E-vitaminnal együttműködve serkenti a bőrben a kollagénképződést, és belsőleg használva bizonyos típusú napfényallergiák ellen is hatásos. Ezenfelül antioxidatív tulajdonságokkal rendelkezik, és gátolja az oxidációs folyamatok által kiváltott sejtelváltozásokat.

A homoktövisben található E-vitamin (tokoferol) mindenekelőtt sejtmembrán-védő tulajdonsággal rendelkezik, mert felfogja a reaktív oxigén-fajtákat (antioxidáns). A szervezetben kiemelkedő védelmet nyújt a bőr idő előtti öregedésével szemben. Gondoskodik a kötőszövet rugalmasságáról, a sima bőrről, és segíti a sejtmegújulást.

Hatóanyagok felsorolása:

5-hidroxitriptamin, almasav, aminosav, antociánok, A-provitamin, ásványi anyagok, ásványi só, aszkorbinsav, béta-karotin, borostyánkősav, citromsav, cserző anyagok, cukor, ecetsav, fehérje, flavin, flavoglikozid, flavonoid, galaktóz, glükóz, gyümölcssav, hamu, karotinoid, karotinok, likopin, linolénsav, linolsav, mannit, olaj, palmitinsav, pektin, ramnóz, szacharidok, szacharóz, szálak, szerotonin, sztearinsav, tanninok, tanninsav, telítetlen zsírsavak, tokoferol, vitamin, Vitamin B, Vitamin B1, Vitamin B12, Vitamin B2, Vitamin C, Vitamin E, Vitamin P, Vitamin F,  víz, xantofil, zsír, zsírosolaj, kvercetinglikozida, xantofill, fizalin, peonin antocián, palmitoleinsav, alfa-linolénsav

 Forrás:

–  Dr Tihanyi/homoktövis

–  Szakdolgozatok a homoktövisről

| homoktövis jótékony hatásai | homoktövis blogbejegyzések | homoktövis termékek |