A homoktövis, mint funkcionális élelmiszer

A homoktövis, mint funkcionális élelmiszer

 

A funkcionális élelmiszereknek, mint például a homoktövis termékeknek egyre nagyobb szerep jut az egészségtudatos táplálkozást folytatók körében.

 

Az, hogy milyen ételeket fogyasztunk,

 

hogyan táplálkozunk, komplex módon befolyásolja egészségi állapotunkat, szervezetünk megfelelő működését. A közelmúltban folytatott vizsgálatok bebizonyították, hogy az európai lakosság körében a táplálkozással összefüggésbe hozható egészségügyi problémák száma növekvő tendenciát mutat. Jó hír azonban, hogy a nem megfelelő étkezési szokások változtatásával, a helytelen táplálkozásra visszautaló betegségek jelentős hányada megelőzhető.  Ezért is nagy jelentőségű, hogy funkcionális élelmiszereket építsünk be mindennapi étrendünkbe táplálkozásunk során.

De mi is az a funkcionális élelmiszer?

A funkcionális élelmiszer meghatározó tápértékén kívül valamilyen természetes bioaktív hatóanyagot, azaz olyan biológiai hatással rendelkező összetevőt, komponenst tartalmaz, ami egészségmegőrző, betegségekre vonatkozóan megelőző, illetve gyógyhatású tulajdonságokkal bír. Fogyasztásával nagymértékben csökkenthető a különböző krónikus betegségek kialakulásának kockázata, elsősorban a benne található antioxidánsok és bioaktív fitokemikáliák előnyös hatásain keresztül.

Mitől is funkcionális élelmiszer, szupertáplálék a homoktövis?

A homoktövis összetevői természetes eredetűek és szervezetünk közvetlenül tudja felvenni és hasznosítani hatóanyagait. A homoktövis nagy számban tartalmaz vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, rostokat, flavonoidokat, karotinoidokat, fitoszterolokat. Még jobb, ha igazolhatóan ökológiai gazdálkodásból származik, vegyszermentessége miatt.

A homoktövis könnyedén beépíthető a napi étrendbe és élettani hatásai, egészségvédő szerepe mára tudományosan is alátámasztott.

A homoktövis funkcionális jellegét adó összetevői nincsenek hatással tápértékére, élvezeti jellegére.

A homoktövis napjaink egyik meghatározó „szuperélelmiszere”, kimagasló táplálkozásbiológiai értékekkel rendelkezik.

A funkcionális termékek piaca mára a legdinamikusabban fejlődő terület az élelmiszeripari ágazaton belül. Részaránya napjainkban eléri a teljes élelmiszerkínálat közel egyharmadát.

Egészségtudatosan táplálkozóként az egyik legfontosabb szempont az igazolt forrásból származó megfelelő tápanyag, vitamin és nyomelem igény folyamatos bevitele, hiszen egészségünket, vitalitásunkat mára már csak a valódi beltartalommal rendelkező funkcionális élelmiszerek fogyasztásán keresztül őrizhetjük meg.

homoktövis értékei | homoktövis jótékony hatásai | homoktövis receptek |