Szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai révén egyre többen építik be étrendjükbe napi szinten alkalmazva. Az idősebb korosztály körében már jól ismert homoktövis fogyasztása mára a fiatalabb generáció tudatos egészségmegőrző gondolkodásában is helyet kapott.
Homoktövis velő fogalma
A homoktövis velő a homoktövis gyümölcsének szitán áttört, vagy hasonló művelettel nyert lé leválasztás nélküli rostokban gazdag közvetlenül is fogyasztható része, mely nem tartalmazza a homoktövis bogyó héjját, valamint a benne található magot sem. A homoktövis bogyó feldolgozásakor a homoktövis velő keletkezik legnagyobb mennyiségben. A velő állaga nagymértékben függ a gyümölcs szárazanyag tartalmától, ezért minél sűrűbb, viszkózusabb a kapott velő, annál magasabb szárazanyag tartalommal rendelkezik. A nagyon híg homoktövis levek több gyümölcs vizet tartalmaznak, így növényi rost és hatóanyag tartalmuk lényegesen alacsonyabb.
A homoktövislé gyártása során keletkező héj és mag részek további feldolgozásra kerülnek. Ennek megfelelően a homoktövis héját megszárítják és megőrlik, így egy porított hús-héj őrleményt kapnak. A homoktövis mag szintén egy fontos alapanyag, melyből megfelelő technológiájú szárítást követően, hidegen sajtolás útján értékes homoktövis magolaj és homoktövis magliszt állítható elő. Összegezve elmondhatjuk, hogy a homoktövis bogyó minden hasznosítható része feldolgozásra kerül valamilyen formában, hogy a benne található hatóanyagok maximálisan hasznosuljanak szervezetünk számára.
Fontos információ! Az általunk Lamore Homoktövis velő termékek mindegyike tartalmazza a homoktövis bogyóban található húsolajat, ezért értékesebb beltartalmilag, mint a már leválasztott, húsolajat nem tartalmazó homoktövis velők!
A homoktövis velő hatóanyagai
A homoktövis ital, mint természetes élelmiszer számos bioaktív hatóanyagot, fitotápanyagot tartalmaz. Vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalma révén méltán nevezhető szupergyümölcsnek, hiszen C-vitamin, E-vitamin tartalma kiemelkedően magas. Fitokemikáliái között megtalálhatóak a fenolok, tokoferolok, szterolok, tanninok, bioflavonoidok. Jelentős béta-karotin és B- vitamin (B1,B2, B6, B9, B12) forrás. Gazdag A- vitaminban, P- F- vitaminokban és a szervezet számára különösen fontos K-vitaminban. Makro és mikroelemek tekintetében megtalálható benne vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, kálcium és nem utolsó sorban az elengedhetetlen cink.
A homoktövis bogyó tartalmaz karotinoidokat, ezek az alfa-karotin, gamma-karotin, béta-karotin, likopin, zeaxantin és kantaxantin. Antioxidáns tulajdonságuk miatt megkötik a szabad oxigéngyököket, megvédve így az egészséges sejteket. Kutatások igazolták, hogy a vérben található magasabb karotinoid szint megóvja a sejteket a különböző rendellenességektől. A béta-karotin képes csökkenteni a koleszterin oxidációját, így megelőzheti a szív- és érrendszeri problémákat. A zeaxantin kedvezően hat a szem szöveteire, a likopin pedig erősíti a sejtek közötti kapcsolatot, így véd a sejtek elváltozásaitól.
Kivételes Omega-7 forrás, ami ritkán fordul elő a természetben, de jelentős mennyiségben tartalmaz Omega-3, Omega-6 és az Omega-9 esszenciális telítetlen zsírsavakat, melyek fontos táplálkozás-fiziológiai és dietetikai értékekkel rendelkeznek.
A homoktövis velő élettani hatásai
A homoktövis ital rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk és vitalitásunk megőrzéséért. A homoktövislé természetes formában tartalmazza mindazokat a hatóanyagokat, melyek élettani hatásuknál fogva nélkülözhetetlenek szervezetünk számára.
A homoktövis velő regeneráló, immunerősítő hatása a C-vitamin, flavonoid és lignán együttes tartalmának köszönhető. Kutatócsoportok rámutattak arra, hogy a növényvilágban előforduló lignán (szekoizolaricirezinol-diglükozid) elsőrendű fontosságú a rákmegelőző terápiákban.
Kiemelkedő C-vitamin tartalmának köszönhetően ideális megfázás, meghűlés kezelésére, de védi és erősíti az immunrendszert is. Általános legyengülés, illetve fertőző betegségek és műtétek után különösen ajánlott a fogyasztása, mert erősíti az általános egészségi állapotot.
>Magas energia- és fehérjetartalma táplálóvá, alacsony szénhidrát, cukor mennyisége révén diabetikussá, azaz cukorbetegek részére is fogyaszthatóvá teszi. Szerepe van a normális vércukorszint szabályozásában, megszüntetve a 2-es típusú diabéteszt és a cukorbetegség tüneteit. Pozitív hatását megtapasztalhatjuk az étkezések utáni vércukorszint emelkedés minimalizálásában.
Zsíroldó hatása fokozza az anyagcsere folyamatokat, így támogatja az optimális testsúly elérését és megtartását. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, nem tartalmaz cholesterolt, de tartalmaz phytosterolt, ergosterolt, stigmasterolt, lanosterolt, melyeknek koleszterincsökkentő hatása van.
E-vitamin tartalma védelmezi a sejtmembrán szerkezetét, késlelteti a bőr idő előtti öregedését, öregedési foltok élénkülését, a pigmentációs zavarokat. Erősíti a kötőszövetet, csökkenti a narancsbőr kialakulását, simává, rugalmassá teszi a bőr felszínét.
Hámosító hatású, védelmet nyújt az égési sérülésekre, a száraz, berepedezett viszkető bőrre, bőrallergiára.
Az érelmeszesedés folyamatának megakadályozásában nagy szerepet kapnak a homoktövis velőben található antioxidánsok, mint a borostyánsav, alfa-linolénsav és a linolsav. Az antioxidáns enzimrendszer feladata a környezeti ártalmak és a helytelen életmód következtében felszaporodó szabad gyökök megkötése. Az antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől óvják a szervezetet. Az antioxidánsokban gazdag homoktövis velő fogyasztása csökkentheti a rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulásának gyakoriságát a benne található értékes sejtvédő anyagok kapcsán.
A különböző felszívódási folyamatok hatékonysága is sokkal kedvezőbb, ha természetes növényi összetevőkkel támogatjuk, mint a homoktövis velőben megtalálható flavonoidok.
Igazi természetes antioxidáns, mely bioflavonoid tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású, így fájdalomcsillapításra és számos gyulladásos betegség, mint az asztma, szív- és érrendszeri problémák, ekcéma, bőrgyulladás, vörös szem problémája esetén jótékony hatású.
A homoktövis velő a máj méregtelenítő enzimjeire élénkítő hatással van, ezért a felszabaduló méreganyagok károsító hatása ellen is direkt védelmet biztosít.
Hatékony a pajzsmirígy működési problémák kezelésére az immunrendszer gyengeség kapcsán ismert immunerősítő hatásából eredően.
A homoktövis flavonoidjai kedvezően befolyásolják a
- véráramlást,
- a fehérjeszintézist,
- valamint szívproblémák kezelésére is alkalmas, csökkentheti a magas vérnyomást, javíthatja a szívfrekvenciát.
A homoktövis velő adagolása
A homoktövis velőt érdemes folyamatosan, de legalább kúraszerűen fogyasztani, mert jótékony hatása így tapasztalható meg leginkább. Érdemes megelőző jelleggel étrendünkbe napi szinten beépíteni, hogy vitalitásunk kiegyensúlyozott és tartós legyen. Ne csak akkor kezdjük el fogyasztani, mikor már érezzük magunkon a fáradtság, gyengeség első jeleit.
A homoktövis velő különböző kiszerelési egységekben elérhető webáruházunkban, így akár a még ismerkedők, akár a már családi fogyasztók is megtalálják számukra a legkedvezőbb mennyiségi egységeket. Érdemes azonban mindenkinek olyan kiszerelést választani, amit kezelni és adott időn belül elfogyasztani képes a korlátozott eltarthatósága miatt. A homoktövis velő üveges formában felbontva, hűtőben tárolva 20-25 napig, a tasakos kiszerelések ennél hosszabb ideig, 2-3 hónapig is eltarthatók. Ne feledjük a minimum kúraszerű alkalmazását, mely időtartama legalább 2-3 hónap.
Felnőttek számára az általunk javasolt napi fogyasztás 2-3 evőkanálnyi mennyiség a homoktövis velőből. Ennek a mennyiségnek a folyamatos bevitelét lehetőleg étkezések előtt tegyük meg, növelve ezzel a felszívódás hatékonyságát. Időben a reggeli és a napközbeni fogyasztást javasoljuk, de májvédő és tisztító hatása révén elalvás előtt is érdemes fogyasztani belőle.
A homoktövis velőt túladagolni nem lehet, az esetlegesen felesleges fel nem szívódó mennyiség távozik szervezetünkből.
A homoktövis velő fogyasztása
A homoktövis velő jellegéből adódóan egy savanyú enyhén kesernyés ízű rostos ital. Önmagában való fogyasztása csak az igazán megszállottak privilégiuma, ezért mindenféleképpen hígított formában próbálkozzunk első körben meginni. Sokan kellemetlennek érzik az ízét és nem szívesen fogyasztják később, így érdemes mindenféleképpen társítani valamilyen másik édes ízű folyadékkal. Ajánljuk vizzel hígítani 1:9 arányban, mézzel vagy cukorral édesítve limonádéként. A víz helyett használhatunk gyümölcslevet is ízlésünknek megfelelően. Hozzáadhatjuk, joghurtunkhoz, reggeli műzlinkhez, tejbegrízhez. Vitamindús turmixot is készíthetünk belőle további gyümölcsök, zöldségek hozzáadásával. Akár egy jeges fagylaltot, vagy egy hűsítő homoktövises jégkását is készíthetünk belőle az egész család örömére.
Homoktövis velő felhasználási receptek
Ha az egyszerű fogyasztáson túl időnk és energiánk is bírja, további alternatív javaslataink állnak rendelkezésre konyhaművészetünk kibontakoztatására. Ismerje meg receptjeinket és legyen még kreatívabb kedvenc homoktövises étele megalkotásával.
Ha egy remek homoktövis recepttel rendelkezik és szeretné másokkal is ezt megosztani, küldje el számunkra és mi közzétesszük oldalunkon mindenki számára.