A honlapon használt sütik (cookie) elfogadásával, kényelmesebbé teheti a böngészést.A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. https://homoktovisvelo.hu/adatvedelmi-szabalyzat

Omega-7 zsírsavak kimagasló növényi forrása a homoktövis

Omega-7 zsírsavak kimagasló növényi forrása a homoktövis

 

Az Omega-7 zsírsavak -at, melyek egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak nem tekintjük eredendően esszenciális zsírsavaknak, bár hasonló élettani fontosságúak, mint többi társaik. Legfontosabb képviselői a palmitoleinsav, és a vakcénsav. Az omega 7 zsírsavak jellemzően húsokban találhatók, a növényvilágban csak elvétve fordul elő, de az egyik legmeghatározóbb növényi forrása maga a Homoktövis, mely nagyságrendileg 30%-ban tartalmaz ilyen tipusú zsírsavakat (vegan forrás).

 

Esszenciális zsírsavak

Az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet ezen belül a sejtek normál működéséhez, mint energiaforrás, valamint fontos szerepet játszanak az immun-, az ér- és idegrendszer működésében is (omega-3, omega-6, omega-9). Testünk önmagában nem képes előállítani, így különböző táplálékokkal szükséges bevitelüket folyamatosan biztosítani. A homoktövis ezekből a zsírsavakból is hozzávetőleg 26%-ban tartalmaz zsírtartalomra vonatkoztatva.

Omega -7 zsírsavak jótékony hatásai

Ezeknek a zsírsavaknak a megfelelő mennyiségű bevitele kiemelkedő fontosságú szervezetünk egészségének megőrzésében, hiszen hozzájárulnak a szív –és érrendszer, az emésztőrendszer működésében, a bőr, a nyálkahártya táplálásában, a kollagén termelés révén a test szöveti regenerációiban, a koleszterin szint szabályozásában, valamint az ideális testsúly kialakításában. 

  • gyorsítják közvetlenül a szénhidrátokból való energianyerést, a zsír szintézis menetét gátolva, valamint fokozva a zsírok lebontásának ütemét a folyamatokban résztvevő enzimek támogatásával (fogyás)
  • javítják az izomzat szénhidrát anyagcseréjét, raktározó képességét, valamint a sejtoxidáció gyulladásos folyamatának csökkentését (izomláz).
  • hatékonyan csökkentik a vérzsírszintet, gátolva a zsírok lerakódását, a rossz LDL koleszterin mennyiségét a vérben és támogatva az érfalak rugalmasságának megőrzését,
  • hatással vannak a vércukorszintre, javítva az inzulinérzékenységet, felgyorsítva az anyagcserét, csökkentve a trigliceridszintet, a zsír felhalmozódását a májban, (májzsír),
  • Erős antioxidáns, gyulladásgátló tulajdonsága megakadályozhatja a gyulladásokat a testben, erősítve az immunrendszert. Segíthet csökkenteni a test C reaktív fehérje szintjét, a gyulladások csökkentését,
  • A benne található karotinoid antioxidáns szintén kedvezően hat az immunrendszerre. A karotinoidok különösen előnyösnek bizonyulhatnak a sárgafolt betegség és a szürke hályog kezelésében.                                                                                                                             

Mindezek a kutatási eredmények egyértelműen igazolják, hogy az Omega-7 zsírsavak kulcsfontosságúak a szénhidrát- és zsír anyagcserezavarok megelőzésében és azok kezelésében egyaránt, mely hatással lehet a keringési rendszerre, a gyomorfekély, cukorbetegség kialakulására, a sejtelváltozásokra és az elhízásra.

Az általunk termesztett bio homoktövis bogyó zsír és olajtartalma 3,7g/100g, zsírsav összetételében a palmitoleinsav tartalom 965 mg/100 g termék, cisz-vakcénsav tartalom pedig 195 mg/100 g termék. Lamore Homoktövis velő termékeink minden esetben tartalmazzák a homoktövis húsolaját, ezáltal tovább emelve hasznos beltartalmi értékét.

Az eredmények a mellékelt akkreditált laboratóriumi jegyzőkönyvben is megtalálhatóak.

 

Homoktövis labóratóriumi teszt1

Homoktövis labóratóriumi teszt2

Homoktövis labóratóriumi teszt3