Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. https://homoktovisvelo.hu/adatvedelmi_szabalyzat Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Receptek

Homoktövis limonádé

A homoktövis velőből készített limonádé tökéletes választás a vitalizálásra.

Hozzávalók:

– 3 evőkanál homoktövis velő

– 10 dl víz

– 2 evőkanál méz

– ízlés szerint mentalevél, egyéb gyümölcslevek (barack, körte, alma)

Elkészítése:

A mézre töltsük rá a homoktövis velőt, majd a vizzel egy kanál segítségével keverjük össze őket. Ízlés szerint tehetünk bele mentalevet is. Savanykás íz világát megédesíthetjük bármilyen gyümölcslével háziasítva a limonádénkat, vagy anélkül, ha a homoktövis savanykás ízének hódolunk!


 

Műzlitál homoktövis velővel

A homoktövis velővel készített műzlitál tökéletes választás mindennapi reggelinkre.

Hozzávalók:

– 2 evőkanál homoktövis velő

– 4 evőkanál zabpehely

– 1 evőkanál méz

– ízlés szerint mazsola, gyümölcs aszalvány darabkák, dióbél

Elkészítése:

A zabpelyhet kimérés után beáztatjuk és állni hagyjuk. Az ízesítéshez használjuk a homoktövis velőt, mazsolát, gyümölcs aszalvány darabkákat és természetesen csemege dióbelet.

 

Homoktövises joghurt kukoricapehellyel

Egy pohár(250g) tetszőleges natúr joghurthoz hozzáadunk 2 evőkanál homoktövis velőt, 2 evőkanál kukoricapelyhet és elkeverés után fogyasszuk egészséggel egy tartalmas reggeliként.

 

Homoktövises banánturmix

A turmixedénybe öntsünk 2 evőkanál homoktövis velőt, majd adjuk hozzá a darabolt banánt, esetleg egy kiskanálnyi mézet és turmixszoljuk össze pépessé. Töltsük ki egy csészébe és fogyasszuk egészséggel ezt a tápláló vitamindús finomságot.

 

Homoktövis Vitamin koktél

A turmixedénybe öntsünk 2 evőkanál homoktövis velőt, majd adjuk hozzá fél rész zöld levél részt (spenót, vagy salátalevél), a másik felébe pedig helyezzünk egy szeletnyi sütőtököt, egy sárgarépát, fél céklát és ananászt felkockázva. Turmixszoljuk össze koktélunkat és szervírozzuk, fogyasszuk ezt a pompás reggeli vitaminbombát.

 

HOMOKTÖVISES LEPÉNY-gluténmentes verzió (4 darab)

- 150 g liszt, ebből 100 g gluténmentes liszt, 30 g homoktövis mag őrlemény, 20 g rizs, vagy kukoricapehely

- 1 tojás

- kis szódabikarbóna

- rizstej

- víz

- ízlés szerint mazsola, vagy más szárított gyümölcs

a kapott sűrű, de még folyós masszát gofrisütőben megsütjük.

 

NAGYI DIÓS-HOMOKTÖVISES SÜTIJE - gluténmentes verzió

Ha a lisztet kicserélitek, akkor is ugyanez a recept, csak a tésztája jobban összeáll és nem lesz morzsás, mikor kisül.

- 25 dkg liszt (20 dkg sütinek való gluténmentes liszt, 5 dkg homoktövis hús-héj őrlemény)

- 8 tojás

- 14 dkg vaj

- 20 dkg darált dió

- 1 vanília vagy vaníliás cukor

- 10 dkg barna cukor (más is lehet)

- 1 kanál tejföl

- sárgabarack lekvár

- 0,5 kávés kanál szódabikarbóna

- csipetnyi só

1. Vajat, lisztet, sót, szódabikarbónát, tejfölt, 2 tojás sárgájával összegyúrni.

15 percet pihentetni, majd nagyon vékonyra kinyújtani.

Javasolt sütőpapíron nyújtani és egy folpack fóliát tenni a tetejére, mert a gluténmentes verzió

másképp szétesik és így könnyű a tepsibe tenni.

Töltelék

2. 8 tojás fehérjét (mert a tésztához használtuk a 2 sárgáját) habbá verünk.

3. 6 tojás sárgáját a cukorral krémesre keverni + vaníliás cukor.

4. A fehérje habba beleforgatni a darált diót és a sárgáját.

5. A kinyújtott tésztára egy réteg lekvárt kenjünk.

 

6. Erre ráöntjük a habot.

7. 180 fokon 30 percig sütjük, de mindíg ellenőrizzük a sütők eltérése miatt.

 

Homoktövises Túrókrém

akár palacsintához is - igazi gyerek csemege, ami mindig jól jön:-)

1 adag elkészítéséhez a következőket keverjük össze:

250 g túró
2 evőkanál homoktövis velő
2 evőkanál méz

A gyerekek imádják - jó étvágyat!

Homoktövises palacsinta

Egy adagból körülbelül 12-14 db fincsi palacsinta készthető.

Tejmentesen és gluténmentesen készítem, de ízlés szerint variálhatóak az alapanyagok.

Tészta alap:

- 15 dkg liszt (gluténmentes vagy sima liszt)

- 5 dkg homoktövis hús őrlemény,

- 1/3 szódavíz, 2/3 rizstej - laza palacsintatészta állagú legyen - pihentetés után kis rizstejjel szoktam lazítani...

- 1 tojás,

- pici só,

- pici szódabikarbóna

 

A palacsinta kiváló az előzőleg bemutatott homoktövises túrókrémmel!

Jó étvágyat :-)))

 

Homoktövises diós kifli

285 g liszt,

15 g homoktövis hús- héj őrlemény, kellemes savanykás ízt ad a tésztának

90 g porcukor

90 g dió darált

2 kis kanál vaníliás cukor

1 kis só

1/2 kis kanál fahéj

250 g vaj (hideg)

 

Mindent összegyúrunk, majd a tésztát pihentetjük a hűtőben fél órát.

Utána kis gombócokat formálunk a kezünkkel és ezeket henger formává alakítjuk, a végüket kifli formára hajlítva..

Csak arra kell figyelni, hogy a golyócskák egyforma nagyságúak legyenek, így egyformán tudnak megsülni.

Ha nyersen nem néz ki szobrászati remekműnek, semmi vész, mert a sütőben elterül egy kicsit és nagyon szép formája lesz mindegyik kis félholdnak.

Ezért kis gyerekek is vidáman besegíthetnek a gyártásba, jó kis gyurmázás és a végén gyönyörűbbnél gyönyörűbb omlós kiflik lesznek, amit saját maguk készítettek.

180 fokon, sima sütéssel (nem légkeveréssel) kb. 13-15 percig sütjük a tepsiben.

Ha hozzáérve a tésztához a teteje még kicsit lágynak tűnik, ki kell venni a sütőből, mielőtt lekap, hiszen kihűlés után megkeményedik.

Melegen porcukrozzuk, és jó étvágyat! :-)