A szó valódi értelmében a természetes vitaminok azok, amelyeket a gyümölcsök, zöldségek, így a homoktövis és egyéb már feldolgozott élelmiszerek forrásaként jut szervezetünkbe. A kereskedelmi forgalomban elérhető vitamin készítmények legnagyobb része szintetikusan előállított vitaminokat tartalmaz. Fontos tudnunk, hogy a szintetikus vitaminok nem képesek teljes mértékben betölteni ugyanazt a szerepet, mint a természetes vitaminok és emellett csökkentik más tápanyagok hasznosulását a szervezetünkben, valamint a kiválasztó rendszereinket is megterhelik. A vitaminok a biokémiai reakciók résztvevői, enzimatikus folyamatok láncszemei, így mondhatjuk, hogy egészségünk hosszú távú támogatói.
A vitaminok hasznosulása teljesen más hatásfokkal működik, ha a szervezetünk a számára nélkülözhetetlen vitaminokat természetes forrásból biztosítja. Ilyenkor az alapvitaminokon felül egyidejűleg egyéb elengedhetetlen enzimet, koenzimet, kofaktort, biológiailag aktív hatóanyagot, egyéb vitaminokat, antioxidánsokat, polifenol jellegű vegyületeket, fitoszterineket, növényi rostot is juttatunk a szervezetbe, melyek támogató hatást gyakorolnak.
A homoktövisből felvehető ilyen típusú vitamin-komplexek hatékonyabb felszívódással, hasznosulással rendelkeznek mesterségesen előállított társaiknál.
Kiegyensúlyozott változatos étrend?
Normál esetben a napi vitamin- és ásványi anyag-szükségletünket az elfogyasztott élelmiszereinkből kellene fedeznünk: Azonban az alap élelmiszerek beleértve a tömegében elérhető zöldség és gyümölcsök nagy részét csak mint energiaforrás vannak jelen étkezésünkben, így a hiányzó hatóanyagokat kiegészítésként egyéb plusz forrásokból kell pótolnunk.
A természetes kötésű C-vitamin felszívódása
A mesterséges C-vitamin esetén az L-aszkorbinsav a hatóanyag, ami nem egyenrangú a természetben előforduló C-vitaminnal. Ha természetes forrásból, homoktövisből, vagy egyéb zöldség, vagy gyümölcs révén kerül a szervezetbe ez a vitamin, akkor az aszkorbinsav mellett számos egyéb faktor, bioflavonoid, K-, P-, J-faktor, aszkorbigén is kapcsolódhat hozzá.
Ezek alapján már könnyen megérthető, hogy a szintetikus C-vitamin fogyasztásakor a szervezet a faktorok hiányában a támogató komponenst a testszövetekből kell, hogy helyettesítse. A C-vitamin felszívódásához hasonlóan a többi vitamin magasabb szintű hasznosulásához is egyéb elengedhetetlen faktorok szükségesek. Ezen túlmenően a különböző vitaminok és ásványi anyagok bonyolult kölcsönhatásban is állnak egymással. Jó példa erre, hogy többek között a C-vitamin hatékony felszívódásához rézre, az E-vitamin működéséhez pedig szeléniumra van szükség.
Vitaminhiány, vitamin túladagolás is káros lehet
A vitaminok kisebb, vagy túlzott mértékű bevitele egyaránt negatív hatással lehet szervezetünk egészére. Kivétel nélkül az összes vitamin és ásványi anyag esetében indokolt az optimális adagolás, a javasolt beviteli értékek pontos betartása, a belőlük fogyasztandó napi mennyiség tekintetében irányadóak az étkezési szokásaink és az esetleges étrend-kiegészítők fogyasztása.
A vízben oldódó vitaminokat, a teljes értékű C-vitamint és a B-vitaminok csoportját nehéz túladagolni, mert a felesleg eltávozik a kiválasztó rendszerünkön keresztül, könnyen kiürül a szervezetből (kivéve a B12-vitamin).
A zsírban oldódó vitaminokat, a D-, E-, K- és A-vitamint viszont hosszabb ideig raktározza a szervezetünk, ennek ellenére ezeket élelmiszerekből pótolva nem lehet túladagolni. Abban az esetben, ha étrend-kiegészítőkkel párosítva hosszú távon nem megfelelő dózisban használjuk, akkor is csak nagyon nehezen lehet kárósító hatásról beszélni.
Ezekkel összefüggésben a homoktövis természetes vitaminjainak túladagolása sem lehetséges, de a folyamatos hatóanyag bevitelt biztosítani szükséges a szervezetünk normál működéséhez.