MIRE FIGYELJÜNK A HOMOKTÖVIS TERMÉKEK KIVÁLASZTÁSÁNÁL.

MIRE FIGYELJÜNK A HOMOKTÖVIS TERMÉKEK KIVÁLASZTÁSÁNÁL.

 

A homoktövis ismertsége, megítélése pozitívan változott az elmúlt években, fogyasztása egyre elterjedtebb, egyre többen alkalmazzák napi szinten vitalizálva szervezetüket, mint immunerősítő, természetes vitaminforrás.

 

Lényeges néhány szempontot azonban kihangsúlyozni annak érdekében, hogy homoktövis termékeink, a homoktövis velő, homoktövis olaj, homoktövis tea, homoktövis őrlemények, homoktövis italporok a lehető legtöbb egészségmegőrző támogatást nyújtsák szervezetünk számára.

 

Fontos meggyőződnünk arról, hogy homoktövis termékek, mint például a homoktövis velő milyen alapanyag forrásból származnak. Érdemes előtérbe helyezni a vegyszermentes „Hazai” ökológiai gazdálkodásból  ( bio ) származó termékeket. Ha közvetlenül termelőtől tudunk vásárolni, akkor ár-érték arányban biztosan jobban jövünk ki a vásárlás során. Az internet segítségével nyomon tudjuk követni homoktövis termékünk eredetét is (weboldal).

Elsődleges szempont az alapanyag tisztasága, gépi tisztítottsága, mivel a nem megfelelően tisztított homoktövis bogyóknál a benne maradó ágdarab, levél, valamint a bogyók felületén megtapadt por, a homoktövis lé élvezeti értékében, másrészt színében is különbséget eredményez. A szín tekintetében a narancssárgás árnyalatokat keressük, és kerüljük a zöldes, barnás árnyalatú homoktövis velőket.

A homoktövis sűrítmény, homoktövis velő pozitív hatásait beltartalmi értékei biztosítják, ezért érdemes olyan helyről vásárolnunk, ahol ezeket az értékeket nem csak „beírják” a termékhez, hanem labor vizsgálati eredményekkel alá is támasztják. Ilyen paraméter például a C-vitamin tartalom (250 mg/100 g), antioxidáns, polifenol tartalom melyekre pontos vizsgálati értékek adhatók meg. Fogyasztás előtt érdemes megnézni termékünk minőség megőrzési idejét, valamint felbontás előtt rázzuk fel homoktövis velőnket.

A homoktövis velőt, mint minden hosszú eltarthatóságú élelmiszert bizonyos technológiákkal, anyagokkal konzerválni szükséges. Aki frissen préselt homoktövis levet keres számíthat annak pár napon belüli megromlására. Azonban egy kíméletes speciális hőkezelési eljárással mégis eltarthatóvá, de közel azonos hatóanyag tartalmúvá tehető a homoktövis velő az értékes élelmi rostokat is megtartva ( részletesen lásd itt: https://homoktovisvelo.hu/homoktovis-blog-lamore/homoktovis-bogyo-vagy-velo).

Érdemes még olyan homoktövis velőt keresni, melyből a húsolajat nem vonták ki, ezáltal egy magasabb értékű termékhez juthatunk hozzá. Ez a homoktövis húsolaj egy idő után elhelyezkedik a homoktövis velőnk felső részén, egy gyűrűt alkotva a tetején.

A homoktövis olaj tekintetében csak hidegen sajtolt homoktövis olajat keressünk, ami 100%-ban homoktövis magból készült megfelelő tisztaságban.

Az interneten tapasztalható, hogy a homoktövis termékek forgalmazásával foglalkozó cégek gyakran csak „másolgatják” egymás termékleírásait, nem meggyőződve azok valós tartalmi megfelelőségéről, helytállóságáról.

 

Remélem sikerült néhány olyan információval is szolgálni, mely hasznos lehet a minőségi homoktövis termékek kiválasztásában és ténylegesen hathatós segítséget nyújtanak önöknek, mint fogyasztóknak.

 

| homoktövis értékei | hommoktövis jótékony hatásai | homoktövis blogbejegyzések |